Negatieve effecten bij speengebruik en duimzuigen – Tandartspraktijk Godent – Someren

Negatieve effecten bij speengebruik en duimzuigen

    

Wist u dat het gebruik van een speentje niet alleen een nadelig effect heeft op de stand van de tanden maar ook de spraakontwikkeling van uw kind in de weg kan staan en zelfs gezondheidsklachten kan veroorzaken. Een speentje kan er namelijk voor zorgen dat uw kind een open-mondgedrag krijgt. Dit houdt in dat uw kind gaat ademhalen door de mond in plaats van door de neus.

Ademen door de neus is de natuurlijke en normale manier van ademen, hierbij ligt de tong op de juiste plaats tegen het gehemelte. Dit zorgt voor een normale ontwikkeling van de bovenkaak.

Als je kind door de mond ademt, dan gaat de tong naar beneden en naar voren. Daarbij neemt de druk op de wangen toe.

Als de mond van je kind regelmatig in rust open staat, dan noemen we dit open-mondgedrag. Je ziet de tong slap onderin de mond liggen en tegen de tanden aandrukken. En dat gebeurt niet alleen tijdens het slapen, maar ook als je kind bijvoorbeeld televisie kijkt. Als je kind langdurig ademt door zijn mond is het verstandig om actie te ondernemen. Mondademhalen kan negatieve gevolgen hebben voor o.a. de ontwikkeling van de kaak, tanden en spraak.

Langdurig mondademen kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Zo leidt het tot een smal en hoog gehemelte. De bovenste tandenrij krijgen een V-vorm, in plaats van de normale U-vorm. Hierdoor krijgen de tanden geen ruimte om netjes op een rij te komen. Er ontstaat ook een verkeerde manier van slikken, waarbij de tong tegen de voortanden drukt en die tanden naar voren komen te staan. Je kind kan last krijgen van een open beet, scheefgroei van tanden en/of kaak, oor- en keelontstekingen. Ook slissen, minder duidelijk praten en een slappe mondmotoriek kunnen de gevolgen zijn van langdurig mondademhalen.

Open-mondgedrag kan ook ontstaan door het gebruik van een speen, duimzuigen, (neus)verkoudheid, vergrote amandelen, smalle mondspieren of allergieën.

Heeft u het idee dat uw kind een open-mond gedrag heeft bespreek dit dan met uw Tandarts.

 

Publicatiedatum: 19-07-2023


Terug naar overzicht

Wij nemen geen nieuwe patiënten aan.

Tandartspraktijk Godent neemt momenteel geen nieuwe patiënten meer aan. Om goede zorg te kunnen blijven dragen voor alle patiënten in onze praktijk en om te voorkomen dat de wachttijden bij een vervolgafspraak te lang worden is het noodzakelijk dat wij een stop hanteren voor het aannemen van nieuwe patiënten. Indien gewenst kunt u wel uw gegevens achterlaten via ons inschrijfformulier, u wordt dan op een wachtlijst geplaatst. Wij nemen contact op wanneer onze agenda's weer ruimte hebben voor nieuwe patiënten.

Inschrijven