Kinderen bij de tandarts - Tandartspraktijk Godent

Kinderen bij de tandarts

Wij adviseren u om uw kind voor het eerst mee te nemen als er melktanden zijn doorgebroken of als u kind 2 jaar is geworden. We gaan dan spelenderwijs uw kind laten wennen aan het naar de tandarts gaan. We laten uw kind kennismaken met de beweegbare stoel, we tellen de tanden, blazen wat lucht en laten zien welke instrumenten we allemaal hebben.

Ook kunnen we u tips geven hoe u het gebit van uw kind het beste kunt poetsen. Door kinderen van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts, wordt het heel normaal om tanden te tellen en te laten bekijken en kunnen we angst voorkomen!

Ieder half jaar vragen we uw kind om op controle te komen, zodat we goed de ontwikkeling van de tanden kunnen bijhouden. Mochten we merken dat poetsen lastig is of dat er bijsturing nodig is, dan gaan we de periode tussen de controles korter maken en extra preventieve zorg leveren. Dit alles om het gebit zo gezond mogelijk te houden.

Naar de tandarts gaan is leuk! Dat is de boodschap die we aan uw en uw kinderen willen meegeven.

Een gaatje in een melkkies, wat nu…

Wanneer uw kind een gaatje in een melkkies heeft, willen we natuurlijk altijd proberen om dat gaatje niet groter te laten worden. Dit kan namelijk leiden tot het verlies van de tand. Samen zoeken we naar de oorzaak van het gaatje; soms zijn er bijvoorbeeld te weinig poetsmomenten of teveel suiker momenten. Ook gaan we het gaatje behandelen. Er wordt een vul afspraak gemaakt met uw kind.

Aan het begin van de afspraak legt de tandarts eerst uit wat er gaat gebeuren en laat de tandarts ook zien met welke materialen er gewerkt gaat worden. We vertellen uw kind dat er met een kriebelborstel aan de kies wordt gekieteld en dat er ook flink wordt gedoucht op de kies om de kies schoon te krijgen. Als het gaatje schoongemaakt is, moet de kies weer opgevuld worden. Er komt een  vormpje om de kies en hij wordt drooggelegd met zacht watjes. Dan komt er wat lijm in de kies en daarna komt de tandenklei die de kies weer helemaal beter maakt. Als de kies weer helemaal heel is, wordt hij mooi glad gegumd met een borsteltje en is hij weer gezond.

 

De Piraten of Prinsessen kroon voor kinderen (HALL methode)

 

Voor kinderen die het boren nog erg spannend vinden, hebben we ook een methode waarbij het boren niet noodzakelijk is. Er wordt dan over de kies met het gaatje een metalen kroontje geplakt. Ook wel de Piraten of Prinsessen kroon genoemd. Het kroontje zorgt ervoor dat het gaatje in de kies afgesloten is en dat er geen bacteriën meer bij kunnen komen. Het gaatje wordt dan niet groter en zo blijft de kies gezond. Dit kroontje blijft op de kies zitten totdat de kies gaat wisselen.

Voor een Piraten of Prinsessen kroon hebben we meestal 2 afspraken nodig.

Bij de eerste afspraak worden er blauwe elastiekjes tussen de kiezen geplaatst die 1 of 2 dagen moeten blijven zitten. Deze elastieken maken ruimte voor de kroontjes. Deze afspraak duurt vaak maar 10 minuten.

Bij de volgende afspraak worden de elastieken verwijderd en gaat de tandarts het kroontje passen. Als de juiste maat is gevonden dan wordt de kies droog gemaakt met een watje. De metalen kroon wordt vervolgens met lijm op de kies vastgeplakt. Daarna wordt hij schoongemaakt met een watje en na ongeveer 5 minuten is de lijm hard en zit de Piraten of Prinsessenkroon vast op de kies.

Meestal voelt de kies dan wat hoger dan de andere kiezen, dat is in het begin misschien een beetje raar, maar het melkgebit past zich hier vanzelf op aan, vaak al binnen 2 weken.

Het voordeel van deze behandeling is dat er niet met de boor in de mond gewerkt hoeft te worden en dat er bovendien met veel minder spullen in de mond gewerkt wordt. Ook is de behandeling vaak sneller klaar.

Het is wel zo dat uw kind een metalen/zilverkleurige kroon in mond krijgt, wat esthetisch minder fraai kan zijn. Witte kronen zijn helaas niet beschikbaar. De ervaring leert echter dat kinderen dit heel stoer vinden en trots zijn op hun Piraten of Prinsessen kroon.

 

Meer informatie over het melkgebit vindt u hier:

https://www.tandartspraktijkgodent.com/informatiefolder/het-melkgebit

 

Wij nemen geen nieuwe patiënten aan.

Tandartspraktijk Godent neemt momenteel geen nieuwe patiënten meer aan. Om goede zorg te kunnen blijven dragen voor alle patiënten in onze praktijk en om te voorkomen dat de wachttijden bij een vervolgafspraak te lang worden is het noodzakelijk dat wij een stop hanteren voor het aannemen van nieuwe patiënten. Indien gewenst kunt u wel uw gegevens achterlaten via ons inschrijfformulier, u wordt dan op een wachtlijst geplaatst. Wij nemen contact op wanneer onze agenda's weer ruimte hebben voor nieuwe patiënten.

Inschrijven